"Den digitala världen hackar vår hjärna"

Telefonen stjäl vår energi och splittrar vårt fokus.

En spännande studie som gjordes visade att - bara det faktum att den ligger bredvid oss på bordet gör att vi presterar sämre oavsett vad vi gör. Den ligger där och stjäl vårt fokus. Vi blir helt enkelt splittrade!

Blir kul läsa den kommande boken "Skärmhjärnan"

Läs hela artikeln här

Koffein - sömnen fiende

http://www.e-pages.dk/svenskadagbladet/49664/article/744023/30/1/render/?token=f81ca30705dbd64bd0b2f0d80f6964ca 

Experiment som gjordes på 1980-talet - visar hur olika kemiska preparat påverkade spindlar förmåga att spinna nät. 

Experiment som gjordes på 1980-talet - visar hur olika kemiska preparat påverkade spindlar förmåga att spinna nät. 

Dålig sömn? Ditt kaffe kan vara boven i dramat!

"Koffein... - är en av de vanligaste orsakerna till att folk har insomningsproblem eller lider av störd nattsömn " står det bl a att läsa i denna suveräna artikel om senaste sömnforskningen. Läs och begrunda vad du själv kan göra för en bättre sömn.

Du kanske själv, eller rättare sagt det du dricker, är kanske din största fiende till en god sömn? Varför inte testa att dra ner på koffeinet? Åtminstone att undvika koffein intag senare än lunchtid - det kan vara nyckeln till en bättre sömn!  

"Lura" dig till en bättre sömn

Stödja och lura hjärnan till att snabbare anpassa sin dygnsrytm är numera fullt möjligt. Sömnhormonet melatonin som numera finns att köpa i tablettform är ett bra hjälpmedel men det är just bara det - ett hjälpmedel som startar upp insomningsprocessen. 

upload.jpg

Melatonin är omdiskuterat och många anser att det bara är en placeboeffekt men varför inte använda alla till buds stående och bevisligen effektiva redskap tycker jag! Att det sedan kallas placebo spelar ingen roll 🙂💛

" - placebo är trots allt den mest pålitliga av alla farmaceutiska effekter"

Läs hela artikeln om att ta tillbaka sömnen : http://www.e-pages.dk/svenskadagbladet/49663/article/743560/22/1/render/?token=6d2166528739be889c6a1ebb389108d4

Nattuggla eller morgonlärka - vem är du?

Spännande läsning som troligen gör att du kommer förstå dig själv lite bättre.

http://www.e-pages.dk/svenskadagbladet/49662/article/743015/22/1/render/?token=df20ed834c47618716623a49c2269e99

 

upload.jpg

Har du tänkt på att samhället idag, så som det är designat, prioriterar de morgonpigga?! Men du - vi nattugglor får ju njuta av fler solnedgångar :-) Läs artikeln via länken och begrunda

Dags att digitalbegränsa

Koppla av genom att koppla bort. Vårt uppkopplade digitala liv gör att vi mår sämre!

Doktoranden Sara Thomee har i sin forskning kring ungas digitala användning sett...

".. ett samband mellan frekvent mobilanvändning och ökade sömnbesvär hos män. Dessutom såg hon en koppling mellan mobilanvändning och ökade depressionssymtom hos båda könen. Problematiken speglar en livsstil där vi får för lite återhämtning och där hjärnan aldrig får gå ned i varv,... "


Ingen munter läsning så nu dags att agera IRL. Börja rensa bland appar och koppla bort till förmån för ett mer välmående liv - det är mycket väl använd tid!

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=769733493217941&id=100005438913070

Sömnen är värd mer

Vi slarvar alldeles för mycket med vår livsstil och för det får vi betala ett högt pris. Allt för ofta ser jag hur man under lång tid misskött sin "sömnhygien" och på så sätt inte gett sömnen rimliga förutsättningar att fungera bra. Utan bra förutsättningar fungerar sömnen betydligt sämre.

Att t ex skjuta på sömnen för att sova ikapp när vi är lediga är lika osmart som att skjuta på våra mattider. Effekten blir till viss del densamma om än med viss fördröjning i sömnen fall. Skippar du att äta så drabbas du ganska snabbt av energibrist som i sin tur ger sämre humör och en oförmåga att ta vettiga beslut. Detsamma gäller sömnen men där kommer effekterna långt senare och det är väl därför det är så lätt att slarva med sömnen. Idag vill jag tipsa om en bra artikel i SvD om tonåringars sömnbrist och vad vi kan göra för att hjälpa dem sova bättre.


"När sömnen rubbas mycket blir vi okoncentrerade, får svårare att fokusera och att reglera känslor. Det är lättare att hamna i negativ affekt, bli deppig och få ångestsymtom även om man inte direkt känner sig sömnig.

– Att försätta sin kropp i jetlag varje vecka är inte gynnsamt för utvecklingen."

http://www.e-pages.dk/svenskadagbladet/49550/article/699471/14/1/render/?token=9c66a82e4f25e96350a4b1470e8a160f 

Högkänslig? Mycket kan göras för att öka välmåendet


Vissa av oss är mer ömhudade och extra känsliga för sinnesintryck. Det kan för dessa individer vara helt utmattade att ta sig igenom normala vardagssituationer.


Men det finns bra strategier och knep att ta till som underlättar - i artikeln nedan ges t ex tre konkreta råd för den som är högkänslig.

Dessutom har jag som mental tränare ofta stött på detta fenomen och sett tydliga förbättringar hos dem jag hjälpt. Hjälp som t ex baserats på att finna nya tankebanor och mentala strategier för att lyfta välmåendet med.


Nu har det kommit ut en ny bok i ämnet "Född sensitiv" - mer om boken i artikeln nedan.


Kort fakta:

Enligt amerikanska forskaren, Elaine Aron, som lanserade begreppet högkänslighet är det ett medfött personlighetsdrag som finns hos ungefär en femtedel av befolkningen. Ofta används förkortningen HSP, (Highly sensitive persons), för dessa individer som är mer mottagliga för såväl fysiska som psykiska sinnesintryck.

http://www.e-pages.dk/svenskadagbladet/49520/article/687590/22/1/render/?token=34075aa263136805f0648f94901aeacf 

Du sitter på nyckeln till bättre sömn

Tågresa med kaffe och en god bok = underbart 💛

Skummar en nyutgiven bok om sömn och  sömnens mysterier. Hon summerar det så bra: "Någonstans på vägen i vårt långa stormiga förhållande med sömnen har vi förlorat mysteriet ur sikte...."

Precis så är det - det är lätt att vi jagar sömnen på samma sätt som vi lärt oss jaga allt annat vi vill ha i våra liv. Men den strategin leder ALDRIG till en bättre sömn utan framkallar bara mer av frustration och tomhet.

Sömn är något vi får när vi ger oss själva tillåtelse att vila i vardagen. Sömnen kommer aldrig utifrån! Den KOMMER FRÅN DIG och GES TILL DIG - du är alltså både givare och mottagare så allt hänger i grund och botten på dig själv.  Här ligger huvudnyckeln till en god sömn - din egen mentala förmåga att prioritera upp dig själv på dina krav- och görolistor.

Ett stort steg i rätt riktning är att välja att stänga av den digitala världen i god tid innan du går och lägger dig. Att välja analog tid innan sänggående är ett steg närmare vårt biologiska ursprung. Ju tidigare nedkoppling desto större avkoppling 💛

Sömnen kan också tränas upp genom att använda olika redskap t ex en sömnapp såsom den jag skapat tillsammans med Inner.

http://butik.inner.se/product/show/id/65

 

#sömn #sömntips #mindfulness #sova

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=729684797222811&id=100005438913070

upload.jpg

Ladda kropp och knopp på bästa sätt

Ladda kropp och knopp på bästa sätt

 - Tanka dagsljus – sov bättre!

- Vår miljö är ljusförgiftad – våga värna mörkret

- Anpassa mediciner och operationer efter kroppsklockan så förbättras behandlingsresultatet betydligt.

 

Rubrikerna ovan är alla tre delar från en intressant artikel i dagens SvD som verkligen inspirerar till nya sätt för ökat välmående.

 

Att ha sömnproblem är en tuff utmaning. Även om det kan kännas hopplöst så finns det mycket man själv kan göra för att stimulera till en förbättrad sömn. Läs den inspirerande artikeln om våra inre biologiska klockor och hur de påverkar oss. I korthet handlar artikeln om vikten av, och de förbättrade resultaten, när vi anpassar våra livsstilar efter våra inre biologiska klockor.

 

"Ljuset är den starkaste faktorn för att styra dygnsrytmen och därigenom sömnen. Det hjälper kroppens stora ”klockdirigent” i hjärnan, den suprachiasmatiska kärnan, att skapa en robust dygnsrytm som gör att man blir trött vid samma tid och vaknar samma varje morgon. Kroppsklockorna älskar regelbundna vanor.... "

 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=719732104884747&id=100005438913070

Smartare med regelbunden aktivitet

Regelbunden fysisk aktivitet lär kroppen att inte reagera så hårt på stress. Glädjande är trenden att allt fler arbetsgivare satsar allt mer på hälsa och välmående i olika former. Rörelse även i enkla former såsom promenader ger stor effekt såsom en bättre stresstålighet och ökad koncentrationsförmåga. Redan vid nivån av 45 minuters promenad tre gånger i veckan har visat tydliga hälsoresultat. Vad väntar du på? 😉

http://www.e-pages.dk/svenskadagbladet/49447/article/658365/60/1/render/?token=0bcd3dca4e613eb0304b827eb25be6e4 

Nya föreläsningar och projekt

Föreläste idag för ett härligt deltagande och intresserat team. Extra kul när deltagarna är så engagerade och vill veta mer :-)   

Det sägs ju att sinnet har en likhet med fallskärmen - det fungerar bara i ett öppet läge!  

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=706781476179810&id=100005438913070

Fantastiska coacherna, Anna och Robert,  guidar deltagarna vidare efter min inledande föreläsning  

Fantastiska coacherna, Anna och Robert,  guidar deltagarna vidare efter min inledande föreläsning  

Socker sänker välmåendet drastiskt.

Nu bevisat - socker sänker vårt välmående!

Två nyligen publicerade studier visar tydliga samband mellan sockerintag och depression. Det räcker att äta 60 gram socker per dag för att öka risken för depression.  (60 gram är 22 sockerbitar men det motsvarar faktisk bara 1 hekto smågodis eller 2 burkar läsk och då har inte det dolda sockret i våra vanliga matvanor räknats med)  Alla är rörande överens numera - det finns så otroligt mycket att vinna på en kosthållning utan socker!

 

"– Tillsammans ger de här båda studierna för första gången starka belägg för sockrets bidrag till psykisk ohälsa, ett samband som vi även kunnat se tydliga spår av i tidigare studier."

 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=697514627106495&id=100005438913070

Tydligare gränser mellan jobb och fritid ökar välmåendet

Välmåendet kan växa på många sätt. Att till exempel ha tydliga gränser mellan arbete och fritid är en viktig faktor för att må bra. Sen är det ju också viktigt att det finns en god kommunikation och en balans mellan ansträngning och belöning

på arbetsplatsen.

Hur ser det ut på din arbetsplats - är gränserna tydliga mellan jobb och fritid? Det är så lätt att gränserna blir diffusa och då faller faktiskt din förmåga att prestera väl. Det är samma fenomen som uppkommer när man tror sig få mycket gjort när man har många bollar i luften / kör "muktitasking". Forskning har tydligt visat att multitasking sänker prestationen med ibland så mycket som 50 %.

Så du (och din arbetsgivare) kan vinna mycket på tydligare gränser. Tag en funderare på hur du själv kan förtydliga gränsdragningen mellan jobb och fritid - det lönar sig :-)

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=696465463878078&id=100005438913070

upload.jpg

Välmåendets hälsoeffekter i ett nötskal!

Hur du själv upplever din hälsa är betydligt viktigare än vad man tidigare trott. Helt ny forskning visar vikten av den upplevda hälsan och dess förmåga att faktiskt lyfta hälsan.

"Nu börjar forskarna ana vilka strukturer i hjärnan som hänger ihop med utvärderingen av hälsotillståndet"


Kan hälsa vara en känsla...? En känsla av att i det stora hela vara sjuk eller frisk. Så kan den känslan i så fall ge ett relevant hälsosvar...?


Mats Lekander som skrivit boken, Ditt inre liv, ställde sig just frågan om hälsa kan vara en känsla och berättar bl a att:

" Ett mycket konkret svar, och faktiskt förbluffande, är att svaret på den enkla frågan - Hur skattar du din allmänna hälsa?  kan ge ett säkrare svar på vilka som riskerar att dö inom fem år än traditionella biologiska tester.


Säkraste förutsägelsen för män, och fjärde bästa för kvinnor, kom från den enkla frågan om hur en person upplever sin hälsa berättar "

Så spännande... Och äntligen säger jag!!!

Läs hela den spännande artikeln om forskningen om känslan av att vara sjuk eller frisk.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=694780854046539&id=100005438913070

upload.jpg

Proffsens bästa sömntips

När SVT frågade några av Sveriges sömnexperter så var alla topp 3 tipsen med som grundstenar i vår sömnapp.

Jerker Hetta, professor i psykiatri vid Karolinska Institutet ger t ex rådet:

 

"– Att lära sig avspänning är en viktig del. Ofta är det betingat med höga varv i den vakna tiden."

 

Så kul att än en gång få bekräftat att vi, Inner AB och jag, skapat ett ruskigt effektivt hjälpmedel mot sömnproblem. Som vanligt har vi tillsammans byggt något hälsofrämjande i världsklass.

Experternas tre bästa sömntips finner du här på Svt.se

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/experternas-tips-sa-sover-du-battre

Sömnproblem ökar kraftigt

7:10 PM — Mikael Widerdal

När sömnen sviker så finns det ändå mycket man kan göra - bara du ger dig själv lite tid att lära om i vardagen. 

Det bästa du kan ge dig själv är att investera i en  förbättrad sömn.  En missad natts sömn gör att hjärnan inte hinner återhämta sig. Förmågan att koncentrera sig i längre perioder försämras också vid missad sömn. KBT baserad träning är det mest effektiva sättet att återta förmågan till en god sömn. Den nya grunden för bättre sömn ligger inte långt bort. Det handlar oftast om att i relativt små steg, men med tydlig riktning, skapa nya bättre rutiner som bäddar för en god natts sömn.  KBT ligger som en naturlig del i den sömn-app som jag i samarbete med Inner har skapat. På bara 9 dagar kan du hitta nya sätt att nå en bättre sömn. Appen finns att ladda ner på http://butik.inner.se/product/show/id/65

https:/m.facebook.com/story.php?story_fbid=2050192085213991&id=1748526682047201

Minnesproblem - allt längre ner i ålder

Minnesproblem - allt längre ner i ålder

Psykologen Marie Eckerström vid Sahlgrenska Universitetssjukhusets minnesmottagning berättar att upplevda minnesproblem blir allt vanligare
– "Vi ser en ökning av hjälpsökande i åldrarna 50-60 år. De upplever minnesproblem och de är oroliga, de säger att de har problem i vardagen ..."

De som söker hjälp är ofta oroade av att de är på väg att utveckla demens men det som står klart är att det allra oftast är stress som ligger bakom minnesbesvären. Stress är ju i sin natur ett tillstånd som när stressnivån stegras så går kroppen och hjärnan in i ett kamp- flykttillstånd och då prioriteras allt annat än att komma åt minnet .

Läs gärna hela artikeln nedan - intressant och tänkvärt! 

PS. Att varva ner och stressa av är alltid rätt väg att gå för att må och fungera bättre :-)

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/stress-ofta-bakom-minnesproblem

Bättre sömn - helt ny app i samarbete med INNER.SE

Bättre sömn - helt ny app i samarbete med INNER.SE

Bättre sömn - helt enkelt!
I samarbete med INNER och Shapelink har vi utvecklat en mycket effektiv app för dig som vill bryta negativa sömnmönster och uppnå en bättre sömn. Finns i två versioner, 9 dagar samt en fördjupad version som sträcker sig över 9 veckor allt efter behov. Läs mer här

Föreläsning oktober - Uppsala

Föreläsning oktober - Uppsala

En bättre sömn - det bästa du kan ge dig själv för att nå nya hälsohöjder

Nyfiken på vad sömnen gör för dig och ditt välmående? Då välkomnar jag dig till min kommande föreläsning "Den goda sömnen och generella måbra-strategier" Som rubriken förmedlar är det här en föreläsning med fokus på allt som gör en gott och speciellt på vad en bättre sömn kan ge dig för fantastiska bonusar. Att sova gott är det bästa du kan ge dig själv och att den dessutom är gratis och jobbar åt dig när du ändå inte kan göra något annat gör den överlägsen som nyckel till bättre hälsa. Föreläsningen genomförs i samarbete med hälsoföretaget Inner och Studieförbundet vuxenskolan.

Så här beskriver Inner föreläsningen:

26/10 18.30-21.00

”Den goda sömnen och generella måbra strategier”
Föreläsare Mikael Widerdal

I sina föreläsningar engagerar och trollbinder Mikael sina åhörare med sin personliga och tuffa hälsoresa. En hälsoresa som han mot alla odds tog sig igenom.
Inner Online appen sömn, utbildning i 9 dagar, ingår (ord pris 72 kr).

 Dessutom arrangerar Inner även en annan föreläsning den 30/11 18.30-21.00

”Ohälsa kopplat till beroende och medberoende”
Föreläsare Johan B Svedberg
Johan har personlig erfarenhet av missbruk och hur man tar sig ur det.

Pris: 200 kr per föreläsning (inkl moms)

Plats: Kungsängsgatan 12 Uppsala
Fika och frukt ingår
Föranmälan krävs till j.sjocrona@inner.se eller 0727-39 05 05