Frågor och svar - FAQ

Här finns svaren på de vanligaste frågorna kring mental träning - klicka dig fram och läs!

Viktigt. Mental träning är ett utmärkt redskap som baseras på positiva budskap och förebilder. Det är suveränt för personlig utveckling men då vi alla är olika med olika behov och erfarenheter så kan det vara så att vissa av avslappningsövningarna inte passar just dig. Upplever du att någon övning inte känns bra - hoppa då över den och använd de andra så länge. Mental träning skall bara vara bekvämt och positivt - upplever du att du inte får den effekt du önskar eller om du upplever obehag så skall du söka andra vägar för din personliga utveckling. 
Lycka till med ditt nya liv! 

Fråga 1:
Vad är mental träning?
Förenklat och teoretiskt kan man säga att all träning som inte är fysisk träning är mental träning. Ska man beskriva mad mental träning är kan det i en mening låta ungefär så här: "Mental tärning är en systematisk träning av mentala processer. Det syftar till att ge den som tränar en mental styrka, balans, inre lugn och målfokusering för att må, prestera och fungera bättre".
Idag har Mental träning etablerats såsom en självklar del inom många olika livsområden med allt från hälsa och välmående till ledarskapsutveckling och peak performance.

Fråga 2:
Hur ofta behöver jag träna? Hur gör jag?

Du kan med fördel träna så ofta som möjligt. En bra tumregel är att då det du gör det till en vana bör du träna minst 4-5 gånger per vecka. Känn efter vad som passar dig. Det är inga måsten eller krav, försök hitta tillfällen som passar in i din vardag. Varje träningspass tar ca 10-15 minuter och ger dig också en skön paus. Tränar gör du helt enkelt genom att lyssna till och följa de instruktioner som ges på ljudspåren (på cd-skivan eller mp3-filerna). Lyssna gärna i hörlurar för bästa effekt. Syftet med avslappningsträningen är just avslappning, så lyssna därför aldrig på spåren när du kör bil eller behöver vara skärpt.

Fråga 3:
När vet man att man är klar med sin mentala träning?

När vet man att man är klar med sin fysträning? Troligen aldrig eller hur? Mental träning är såsom all träning något som för dig vidare i din utveckling mot att må och fungera bättre som människa och ryttare.

Fråga 4:
Vad bör jag tänka på innan jag startar min mentala träning?

Några enkla tips: Unna dig att precis som vid all inlärning, låta detta nya få ta sin tid. Ge dig själv tid att låta förändringarna slå rot och sedan blomma ut. Unna dig att träna regelbundet. Det vinner du mycket på.

Fråga 5:
Är mental träning en form av hypnos?

Ja - det är en form av hypnos, självhypnos. I mental träning talar man om att nå ett förändringstillstånd. Detta är en nivå av lugn och vila i kroppen då det du föreställer dig, (visualiserar) har störst effekt. Föreställ dig dess motpol - att försöka lära dig något nytt när du är väldigt stressad. Hur fungerar det? Troligtvis inte bra.  Unna dig därför att vila djupt och uppnå ett bra förändringstillstånd. 

Fråga 6:
Är det denna typ av mental träning som även idrottsmän använder inom olika sporter? Eller finns det olika typer?

Ja, i grunden är det samma typ av träning som används. Den mentala träningen är mycket mer än bara ett redskap. Det kan jämföras med ett smörgåsbord av olika redskap där du kan välja vad som passar just dig bäst.

Fråga 7:
Kan mental träning vara farligt eller ge mig några bieffekter?

Mental träning är inget farligt. Det utgår bara från grundläggande mänskliga beteenden - som det faktum att det är lättare att etablera tankar på nya prestationer i ett avslappnat och lugnt tillstånd. Vad gäller bieffekter finns det bara av positiv karaktär - såsom minskad spänning i kroppen och ofta ett minskat sömnbehov och bättre sömnkvalitet.

Fråga 8:
Jag brukar ofta somna när jag lyssnar till avslappningarna på cd-skivan / ljudboken. Vad händer då? Lyssnar jag omedvetet fast jag sover?

Det kan hända att man somnar under en avslappning. Det är inget allvarligt men tyvärr uppnås ingen bra effekt av just det övningstillfället om du somnat. Dock ska man skilja på att sova och vara djupt avslappnad. Om du "vaknar" när avslappningsövningen avslutats så har du kanske inte sovit i vanlig bemärkelse. Träningen ger dock bäst effekt om du är medveten och aktivt följer med i instruktionerna som ges. Om du somnar, prova då att göra avslappningarna på annan plats, kanske sittande istället.

Fråga 9:
Jag är i början av grundträningen och har svårt att gå ned i varv. Tankar kring helt andra saker dyker upp under avslappningarna, och det stressar mig. Varför? Vad kan jag göra åt det?

Det är helt naturligt. I början av sin mentala träning upplever du kanske tankar som stör dig i din träning. Det beror bland annat på att när du slappnar av så blundar du och då minskar flödet av information till hjärnan. Hjärnan passar då på att lyfta fram och bearbeta annan information som helt enkelt legat lägre i din prioritetsnivå. Jämför med vad som ofta händer när vi ska sova. Vi blundar och vips - kommer tankar upp om något som hänt under dagen eller på något som ska ske imorgon. Det kommer dock bli bättre för var gång du tränar. Med varje ny träning går det allt bättre att släppa de tankar som stör dig

Fråga 10:
Är Mindfulness samma sak som Mental träning?
Mental träning och Mindfulness har väldigt många likheter. På sätt och vis är det samma sak. Termen Mindfulness formligen exploderade i början på 2000-talet. I dag pratar man om båda företeelserna parallellt men de innehåller lite olika förhållningssätt. Förenklat kan man säga att Mental träning utgår från Här och Nu och bygger vidare framåt mot ett önskat mål, medan Mindfulness mer ÄR Här och Nu vilket ger lugn och ro i stunden.  Mindfulness = Medveten närvaro i nuet,  Mental träning =  närvaro i nuet med sikte på ett framtida önskat / uppnått mål